Biomasa si energia termala

Biomasa si energia termala



Biomasa si energia termala

    Spre deosebire de energia solara si cea a generatorilor de energie eoliana, sursele de energie ale pamantului asa cum sunt cele geotermale sau biomasa sunt deseori complet invizibile in design-ul finisat a unei cladiri ce detine un astfel de generator. Totusi, intr-un parteneriat ascuns cu alte sisteme sustenabile, strategiile de energie termala si biomasa au fost incorporate in design si in procesul de constructie a unor structuri impresionante din punct de vedere arhitectural. In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva aplicatii arhitecturale si de design ale "energiei pamantului" (cu mai multe informatii despre biomasa si energia geotermala).
 

Cum functioneaza energia geotermala?


    Energia geotermala a strabatut cale lunga de la primul generator geotermal care a luminat patru becuri acum 100 de ani in Italia. Cativa ani mai tarziu, o instalatie de energie geotermala a fost construita in acelasi - urmatoarea instalatie nu a fost construita decat in 1958 cand Noua Zeelanda a ridicat una. De atunci totusi, aceasta comoara ingropata - puterea subteranului planetei - a castigat tot mai multa atentie, iar acum vine incet in prim plan, impreuna cu celelalte energii alternative: eoliene, solare si cele bazate pe carbuni.  

Racirea si incalzirea casei prin energia geotermala

    Una dintre cele mai utile caracteristici ale energiei geotermale este scalabilitatea sa. Aceasta sursa de energie versatila poate fi utilizata sa genereze energie printr-o instalatie de energie gigantica sau pentru a incalzi casele mici. In cazul producatorilor de energie ce functioneaza pe scara larga: caldura pamantului este extrasa in diverse modalitati, iar apoi este transformata in electricitate, in timp ce in aplicatiile de scara mai mica, aerul rece sau cald dintr-o casa este trecut prin pamant si este incalzit sau racit. In prezent, energia geotermala este folosita la un nivel de 1% din consumul de energie mondial, insa se observa ca aceasta creste in popularitate, acum mai mult ca oricand.  

Principiul functionarii energiei geotermale


Instalatie de energie geotermala

    Din pacate, energia geotermala nu este atat de curata si simpla asa cum pare la prima vedere. Exista motive de ingrijorare semnificante cu privire la mediul inconjurator in ceea ce priveste producerea de energie termala - in mod special la scara mare. In unele cazuri, se poate atrage prea multa caldura, ceea ce cauzeaza racirea zonei si devine neutilizabila pentru generearea de energie pe viitor. Astfel de energie poate crea emanatii similare cu cele generate de combustibilul ars (desi la o scara mai mica).

Avantajele functionarii biomasei


Avantajele functionarii biomasei

    Sursele de biomasa au cunoscut o istorie de succese, esecuri si controverse.  In mod fundamental, combustibilul bio este bazat pe surse organice. Totusi, aceasta poate avea rezultatul unor emisii ce nu sunt benefice, dar exista multe cazuri in care transformarea materialelor crescute organic in combustibil reprezinta cea mai eficienta utilizare a materialelor.