Descoperiri neintentionate ce au schimbat lumea
Capacitatea de a face descoperiri neasteptate, accidentale reprezinta serendipitatea. Pentru a demonstra importanta serendipitatii, am pus impreuna o lista de descoperiri neintentionate pe care de prea multe ori le luam de la sine.
Notite Post-It
Inventia notitelor Post-It a fost o colaborare accidentala. In 1970, Spencer Silver, un cercetator al marii corporatii 3M, a incercat sa formuleze un adeziv puternic, dar a sfarsit prin crearea unui lipici foarte slab, care ar putea fi indepartat aproape fara efort. El a promovat inventia sa in 3M, dar nimeni nu a luat in serios inventia sa.
4 ani mai tarziu, Arthur Fry, un coleg 3M si membru al corului bisericii sale, a fost iritat de faptul ca hartia aluneca pe care a plasat-o intr-o carte, pentru a marca paginile ce ar cadea in mod normal, atunci cand cartea era deschisa. Un serviciu, el si-a amintit munca lui Spencer Silver, conducand la o revelatie - biserica fiind un loc bun ca oricare altul - si mai tarziu a aplicat unele dintre materialele adezive ale lui Silver la marcajele lui. El a descoperit ca markerii putin lipicioasa mergeau perfect si a vandut ideea companiei 3M. Procesul de introducere pe piata a inceput in 1977, iar astazi cu greu ne imaginam viata fara ele.
Superglue
Acest material a fost renumit pentru adeziunea sa mare, spre deosebire de Post-It-uri. Superglue-ul a luat fiinta in 1942, atunci cand doctorul Harry Coover incerca sa izoleze un plastic transparent pentru a realiza lunete pentru arme de precizie pentru arme portabile. Pentru un timp el a lucrat cu substante chimice cunoscute ca cianoacrilatul, care, a realizat curand, ca polimerizeaza in contact cu umiditatea, de unde a rezultat ca toate materialele de testare se lipeau impreuna. Era evident ca acestea nu ar functiona, asa ca cercetarea a continuat.
6 ani mai tarziu, Coover lucra intr-o fabrica chimica in Tennessee si au dat seama de potentialul substantei, atunci cand au testat rezistenta la caldura a cianoacrilatului, recunoscand ca adezivii nu necesitau nici caldura, nici presiune, pentru a forma o legatura puternica. Astfel, dupa o anumita cantitate de rafinament comercial, Superglue-ul (sau Compozitie adeziva de cianoacrilat si alcool catalizat, pentru ai da numele sau complet) s-a nascut.
Mai tarziu a fost folosit pentru tratarea soldatilor raniti in Vietnam - adezivul putea fi pulverizat pe rani deschise, sangerari si permitea transportul facil al soldatilor; adaugand o ironie la poveste in ceea ce priveste descoperirea facuta in timpul unui efort de a imbunatati potentialul de ucideri a armelor si a ajuns sa salveze vieti nenumarate.
Amprentarea moderna
Cu toate ca stiinta amprentarii a inceput cu lucrarile lui Francis Galton in secolul al XIX-lea, detectivii tot mai aveau probleme cu localizarea marcilor. Apoi, in 1982, unii cercetatori de la Laboratorul de Investigare a Crimelor din armata SUA in Japonia au dat peste bazinul cu peste. Cand l-au lipit impreuna cu superglue (cianoacrilat), au observat amprentele de pe sticla ce se remarcau in relief. Vaporii de la lipici s-au condensat pe uleiurile din printuri, facandu-le foarte vizibile. Cianoacrilatul este acum o arma importanta in arsenalul stiintei medico-legale.