Daca esti in cautare sa impresionezi vizitatorii tai chiar de la inceput, atunci aceste frumoase usi sculptate de intrare sunt ceva ce ar trebui sa iei in considerare.
Fractalul este "o figura geometrica fragmentata sau franta care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare dintre acestea sa fie (cel putin aproximativ) o copie miniaturala a intregului". Acestea se gasesc in natura, iar artistii au creat unele interpretari incredibile ale acestora. Printre obiectele naturale care aproximeaza fractalii pana la un anumit nivel se numara norii, lanturile montane, arcele de fulger, liniile de coasta, fulgii de zapada si altele. Fractalii sunt pur si simplu o minune a naturii - prea neregulati pentru geometria euclideana ; recursive, iterative si aparent infinit. Acestia se transforma in produse alimentare si microbi, plante si animale, munti, apa si cer. Iata cateva exemple uimitoare de fractali gasiti in natura, pe care ii putem folosi cu succes.
Atunci cand cineva zice "puterea vantului" majoritatea oamenilor probabil ca se gandesc la turbine de vant gigantice cu trei elice, costuri enorme, ce genereaza o cantitate mare de energie, amplasate pe un deal departat - insa utilizarea energiei eoliene poate fi mult mai diversa. De la vehicule ce se deplaseaza cu ajutorul vantului la generatoare de energie eoliana special concepute pentru locuinte, pana la turbine ce plutesc in aer, inovatiile in ceea ce priveste energia eoliana sunt nelimitate.
Spre deosebire de energia solara si cea a generatorilor de energie eoliana, sursele de energie ale pamantului asa cum sunt cele geotermale sau biomasa sunt deseori complet invizibile in design-ul finisat a unei cladiri ce detine un astfel de generator. Totusi, intr-un parteneriat ascuns cu alte sisteme sustenabile, strategiile de energie termala si biomasa au fost incorporate in design si in procesul de constructie a unor structuri impresionante din punct de vedere arhitectural. In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva aplicatii arhitecturale si de design ale "energiei pamantului" (cu mai multe informatii despre biomasa si energia geotermala).
Energia hidroelectrica - Energia mareelor si a fluxurilor
Primul parc de hidroenergie
Parcul de hidroenergie Aguçadoura din Peru - primul de acest gen - transforma valurile oceanice de la suprafata in electricitate pentru a furniza energie in 1500 de case. Structurile ce arata ca niste serpi plutesc in apa, arcuindu-se si indoindu-se in compresie si tensiune, iar prin fortele ce actioneaza asupra lor pompeaza ulei prin motoare de inalta presiune, care, la randul lor, conduc generatoarele electrice. Energia este apoi transferata la mal. Planurile sunt in curs de desfasurare in ceea ce priveste extinderea operatiunii existente de 3 unitati, pentru a totaliza 23 de unitati in scopul producerii de aproape 10 ori mai multa energie.
Iata, in cele ce urmeaza, unele dintre cele mai rare si mortale creaturi de pe planeta, de la animale de prada la cele dragute, dar otravitoare, precum si cateva exemple de camuflaj, spectaculoase.
Cele mai ciudata specii de animale pe cale de disparitie: Sa trecem, de data aceasta, peste dragutii ursi panda si peste infricosatorii ursi polari si sa ne concentram asupra mamiferelor otravitoare, a liliecilor de marimea unei albine si a focilor ce-si umfla fata.
Intr-o zi, va puteti simti multumit de fructele culese din curtea dumneavoastra, iar a doua zi sa va treziti cu gazonul sub forma de prapastie de nori. Asta in cazul cel mai fericit - ar fi putut ca in prapastie sa se afle casa sau chiar cartierul dumneavoastra. Astfel de evenimente se intampla brusc, iar in timp ce unele regiuni sunt predispuse la astfel de dezastre, acestea au loc in toata lumea. Totul incepe cu o scurgere inofensiva de la o conducta ruginita, iar apoi pamantul de sub picioare erodeaza in liniste pana intr-o zi cand solul va ceda si se va forma o prapastie de marimea unui crater sau poate chiar mai mare de atat. Cladiri intregi au fost trase sub pamant, kilometri de drumuri au disparut fara urma. In cele ce urmeaza va voi prezenta unele dintre cele mai mari si incredibile astfel de evenimente.
Prin acest articol iti vei putea face o idee despre design-ul, creatia si conceperea unui interior unicat, prin folosirea tapetului pictat manual. O intelegere atat a stilului cat si a culorii, o informare despre istoria interioarelor toate acestea pot fi folosite pentru a produce un mediu plin de viata, vibrant si linistit in propria casa, pe care il vei aprecia totdeauna si va fi admirat de toti cei care iti vor calca pragul. O colectie de tapete renumita este Chinoiserie.
Energia produsa de apa este cu siguranta, una dintre cele mai valoroase resurse regenerabile de energie - si, de asemenea, putea fi considerata resursa de energie cea mai ignorata, pana nu demult. Energia mareelor regenerabila generata de ciclurile lunii, parcurile de energie bazate pe puterea valurilor au avantajul miscarii naturale repetitive a suprafetei apei, iar centralele hidroelectrice culeg energia cinetica produsa de gravitatie de la schimbarile ce au loc in diferitele niveluri ale apei. In cele ce urmeaza va prezentam inovatia adusa in colectarea eneregiei hidroelectrice, a mareelor si fluxurilor.
Probabil ca printre cele mai uimitoare cladiri din lume sunt cele sculptate in piatra. Cunoscute sub numele de arhitectura taiata in piatra, astfel de cladiri pot fi gasite in toata lumea de la Myanmar la Etiopia, multe reprezinta lucrari nepretuite ale artei antice. Unele dintre aceste pesteri sculptate dateaza de mii de ani, in timp ce altele sunt, in mod surprinzator, mai moderne decat ne asteptam. Aceste cladiri sculptate in stanci colosale, in roci monolitice si vulcanice sunt extraordinar de frumoase si permit privitorului sa intre in lumea fascinanta a traditiilor demult apuse.
Probabil ca printre cele mai uimitoare cladiri din lume sunt cele sculptate in piatra. Cunoscute sub numele de arhitectura taiata in piatra, astfel de cladiri pot fi gasite in toata lumea de la Myanmar la Etiopia, multe reprezinta lucrari nepretuite ale artei antice. Unele dintre aceste pesteri sculptate dateaza de mii de ani, in timp ce altele sunt, in mod surprinzator, mai moderne decat ne asteptam. Aceste cladiri sculptate in stanci colosale, in roci monolitice si vulcanice sunt extraordinar de frumoase si permit privitorului sa intre in lumea fascinanta a traditiilor demult apuse.
Labirinturile pot fi gasite in lume si reprezinta importante opere culturale, oferind o privire asupra istoriei si psihicului uman. In mitologia greceasca, labirintul a fost conceput de catre Daedalus pentru a incarcera Minotaurul; insa labirintul este privit si in sensul simbolic. "Mersul prin labirint" se spune ca este o experienta meditativa si personala prin care o persoana castiga informatii despre adevarata lor natura. De asemenea, labirinturile mai sunt concepute si pentru jocuri strategice, de orientare; acestea sunt unele dintre jocurile fizice originale de puzzle ale omenirii. Prin urmare, labirinturile sunt contemplative, usor de realizat, dar si dificil de navigat. Acestea dezvaluie, in mod simbolic, doua parti ale spiritului uman: complexitatea si simplitatea; misterul si design-ul; intuitia si experienta senzoriala. Labirinturile sunt embleme ale tensiunii filozofice eterne intre destin si liberul arbitru.