Panouri radiante: o metoda de incalzire alternativa
Motivele din spatele popularitatii in crestere a panourilor radiante de incalzire se instaleaza usor, se incalzesc rapid, ofera incalzirea casei fara praf la costuri reduse, in raport cu alte sisteme de incalzire.
Pentru acelasi pret ca si o soba pe peleti, ai putea incalzi o casa de 460 metri patrati si nu trebuie sa te confrunti cu localizarea, stocarea si cu manipularea sacilor de peleti din lemn.
Panourile radiante sunt cu 52% mai putin costisitoare de operat decat panourile electrice de incalzire si cu 33% mai eficiente, din punct de vedere al costului, decat pompele de incalzire cu aer. Prin urmare, prin utilizarea de panouri radiante cresc economiile cu energia.
Panouri radiante sunt de aproximativ 2,5 cm grosime si variaza in dimensiune de la 2'x 2' la 2'x 8'. Ele sunt texturate pentru a arata ca plafonul si pot fi pictate pentru a se potrivi oricarui decor din camera, cu o vopsea acrilica pe baza de apa, de cea mai buna calitate.
Panourile radiante functioneaza la 150-170 grade F. si radiaza caldura catre obiectele si oamenii din incaperea in care sunt amplasate. Panoul radiant ajunge la temperatura de functionare in numai trei-cinci minute.
Avantaje panouri radiante
Pierderile de caldura din conducte, chiar si cele izolate, reduc eficienta sistemelor de aer fortat. Apar scurgeri suplimentare create de presiunea interna a aerului generata de sistemele de aer fortat. Fara conducte, fara presiune, fara probleme de scurgere.
Din moment ce nevoia unui ventilator pentru a circula caldura este eliminata, astfel incat costul energiei electrice va rula motorul ventilatorului. Fara un ventilator, nu exista filtre care trebuie sa fie inlocuite. Incalzirea fara circularea aerului elimina, de asemenea, formarea curentului si previne circulatia prafului si a polenului, mentinand in acelasi timp continutul de umiditate in aer.
Panourile radiante nu necesita intretinere, deoarece nu exista parti ce nu sunt fixe. Cu termostate separate pentru fiecare camera, incalzirea pe zone este usor de realizat. Se pot realiza economii semnificative de energie, prin incalzirea doar a zonelor ocupate. Timpul de raspuns rapid al panourilor radiante va reda unei camere neocupate, o temperatura confortabila, in cateva minute.
Aplicatii panouri radiante Panourile radiante reprezinta o excelenta sursa de caldura pentru bai (fara oglinzi aburite), case din lemn, chioscuri, pridvoare si grajduri. Daca incalzesti o sera, caldura radianta va proteja plantele in absenta luminii solare prin mentinerea temperaturii la radacina.
Inlocuirea unei sobe pe lemne cu panouri radiante montate pe tava, in cladiri auxiliare, cum ar fi ateliere sau studiouri, permite utilizarea tuturor suprafatelor podelelor disponibile.
Instalare panouri radiante Cerintele minime de amperaj pentru panourile radiante de plafon pot fi furnizate de obicei, prin circuite de 120 sau 240 Volti. Reducerea vatilor cu 30% -70% fata de incalzirea electrica elimina nevoia de cablare. Ori de cate ori un singur panou este instalat, circuitul existent cu capacitate de 120 de volti este adecvat pentru sarcini suplimentare.
Dezavantaje panouri radiante Limitarea majora a panourilor radiante este lipsa unei functii de racire. Instalarea unei conducte centrale de aer conditionat ar submina multe dintre avantajele folosirii panourilor radiante.
Rezolvarea acesteia ar fi instalarea unui sistem de aer conditionat mini-split. Mini-split-ul, cum sunt si panourile radiante, este, de asemenea, o solutie cu un cost eficient si poate raci anumite zone, numai in camerele ocupate. Daca preocuparea ta primara este controlul costurilor de incalzire, panourile radiante ofera o modalitate usoara, eficienta si sanatoasa de a-ti incalzi casa.