Tehnologie de ultima generatie in constructii
Tehnologie de ultima generatie in constructii
"Miscarea verde" a strabatut lumea si arhitectura fiind in prim planul noii revolutii industriale - cladiri ce sunt de departe cei mai mari pioneri ai energiei din lume. Multi arhitecti contemporani sunt limitati de buget, timp si de contractarea clientilor. Totusi, unii dintre inovatorii industriali sparg conventiile si colaboreaza pentru a lansa imaginatia noastra in viitorul design-ului verde. Un numar surprinzator de proiecte urmeaza a fi construite pe acelasi principiu.
Unele dintre aceste proiecte sunt deja constructie, in timp ce altele ar putea sa nu fie niciodata terminate. Insa toate impartasesc aceeasi conceptie vizionara ecologica care impinge granitele design-ului contemporan. De la orase ecologice plutitoare pana la ferme zgaraie nori, de la arhitectura plianta modulara pana la turnuri verzi gigantice, iata cateva design-uri ce iti vor contura o noua viziune asupra cladirilor din viitor.
Spatiul performant al stadionului portabil prefabricat
Majoritatea show-urilor realizate pe strazi aduc tot ce e nevoie cu ele in afara de locul de intalnire, spre deosebire de circuri si carnavele. Acest stadion propus este conceput a fi prabusit si reconstruit in orice locatie - o modalitate futuristica de a reinventa conceptul de productie clasica mobila. O parte din structura este foarte usoara, in ceea ce priveste greutatea, alte parti sunt gonflabile si intregul set de materiale ale cladirii este conceput a fi stocat, cu minim de spatiu neutilizat in interiorul unor serii de 30 de containere de transport maritim pentru mobilitate maxima. Se asambleaza foarte repede si se darama la fel de repede - fiecare parte a procesului avand nevoie de doar o sapatamana sau doua.
Utilizare combinata a turnului siberian
O astfel de structura uimitoare ar putea fi unul din ultimele lucruri pe care un om s-ar astepta sa o gaseasca pe pamanturile inghetate si departate ale Siberiei. Aceasta cladire cu utilizare combinata imbina o arie vasta de programe intr-o configurare spatiala singulara si unificata, dar expresiva amplasata pe un deal. Utilizarile sale de trai, lucru si recreatie sunt amestecate sub un singur acoperis. Din cauza climatului aspru a regiunii nu este nicio surpriza ca arhitectii au integrat un numar de strategii pentru o utilizare maxima a luminii si a caldurii solare, in special pe timpul lunilor de iarna cele mai friguroase.
San Francisco din viitor
Cum ar arata cele mai mari orase ale lumii peste 10, 20 sau chiar 50 de ani? Acest design ingenios si deschis foloseste structuri geotermale sub forma de ciuperci pentru a extrage caldura din adancurile pamantului si flori de ceata pentru a retine umiditatea din aer si a creste algele, care mai apoi vor fi transformate in hidrogen pentru combustibil. Desi multe dintre datele sale ar putea sa nu fie niciodata realizate este cu adevarat un exercitiu de gandire libera in ceea ce priveste potentialul si problemele unui viitor in care re-urbanizarea pare inevitabila.
Zgaraie-nor trianghiular
Ceea ce arata ca o piramida enorma dintr-un unghi este ametitor de subtire in profil - este o alegere de design socanta, dar care reduce distributia umbrei asupra celorlalte structuri care isi vor micsora gradul de expunere la lumina zilei. In acelasi timp, orientarea sa curioasa ii da posibilitatea de a fi in avantaj in ceea ce priveste captarea puterii vantului in scopul obtinerii de energie regenerabila.