Alternative ecologice de racire - ventilatoare, perdele, jaluzele, obloane
Alternative ecologice de racire - ventilatoare, perdele, jaluzele, obloane
Pe masura ce creste temperatura, la fel creste si costul cu racirea casei, mai ales daca folositi un aer conditionat. Evident, cel mai bun mod de a va mentine casa racoroasa in timpul verii este de a utiliza un aer conditionat pentru a mentine o temperatura joasa, dar exista si alte optiuni care sa nu ridice factura de energie semnificativ. Aerul conditionat poate oferi racoarea dupa care tanjim in timpul zileleor toride, insa acesta nu este ecologic. Ati putea raci casa, dar combustibilii folositi fac ca vara sa fie mai fierbinte. In vara aceasta, lasati aerul conditionat in depozit si incercati aceste alternative ecologice. Ideea fundamentala este aceea de a minimiza sursele de caldura.
Ventilatoare
- Daca sunteti in cautare de metode pentru a invinge caldura, un ventilator de tavan ar putea fi o buna investitie pentru casa voastra. Acesta poate face ca intr-o camera sa se simta cu 6 sau 7 grade mai putin si chiar si cele mai puternice ventilatoare folosesc foarte putina energie, desi pot functiona timp de 12 de ore pe zi. Un ventilator bun poate creste setarile termostatului si sa salveze cheltuielile cu aerul conditionat. Ventilatoarele nu folosesc multa energie, dar, atunci cand aerul circula in incapere, se simte mult mai racoros. Ventilatoarele de plafon sunt cele mai bune, dar un ventilator portabil bun poate fi foarte eficace, de asemenea.
- Ar trebui sa amintesc faptul ca, chiar ci cea mai usoara miscare a aerului de 1 mph, poate raci camera cu trei sau patru grade. De asemenea, asigurati-va ca ventilatorul de tavan este activat pe timpul verii - ar trebui sa simtiti cum aerul vin in jos.
Jaluzele, draperii sau obloane
- Instalati jaluzele, draperii sau obloane de culoare alba, pentru a reflecta caldura departe de casa. Inchide jaluzelele, obloanele si draperiile indreptate catre soare (ferestrele indreptate catre est, dimineata si ferestrele indreptate catre vest, dupa-amiaza) pentru a indeparta caldura soarelui si de a ajuta ventilatoarele sau aparatele de aer conditionat sa raceasca mai eficient. Amintiti-va ca intotdeauna, cel mai bun mod de a va pastra casa racoroasa este de a mentine caldura departe de casa.
Caldura interioara
- Cele mai frecvente surse de caldura interna se obtin de la: aparate, dispozitive electronice, precum si de la iluminat. Fiti atenti de unde vine caldura. Acum, daca aveti aer conditionat, utilizati-l rational. Nu puneti becuri, televizoare sau alte aparate generatoare de caldura langa termostatul de aer conditionat, pentru ca caldura de la aceste aparate va determina aerul conditionat sa functioneze mai mult. Caldura produsa de acestea va va face sa credeti ca este mai cald decat este cu adevarat, iar sistemul va rula mai mult decat este nevoie.
- Cu exceptia cazului in care aveti absoluta nevoie de ele, dezactivati luminile incandescente si aparatele generatoare de caldura. Inlocuiti becurilor incandescente cu cele compact fluorescente; produc aceeasi lumina, dar utilizeaza o cincime din energie si caldura.
- De asemenea, trebuie sa incercati sa evitati activitatile generatoare de caldura, cum ar fi gatitul in zilele toride sau in timpul celei mai fierbinti perioade ale zilei. Daca gatiti, folositi-va ventilatorul pentru a indeparta aerul cald din casa. Prin reducerea cantitatii de caldura din casa, va trebui sa folositi mai putina energie pentru a se raci.
Plantele
- Plantati copaci sau arbusti pentru a umbri unitatile de aer conditionat, dar nu blocati fluxul de aer. O unitate de functioneaza la umbra utilizeaza mai putina energie electrica. Arborii plantati pe laturile de sud si vest, vor continua sa raceasca casa pe timpul verii si permit razelor solare sa incalzeasca casa pe timpul iernii. De exemplu, doar trei copaci, corect plasati in jurul unei case, pot economisi bani frumosi in costurile de incalzire si racire, iar temperatura in timpul zilei si cea a aerului poate fi cu 3 grade la 6 grade mai racoroasa in zonele umbrite de copaci.
Acoperisul si zidurile
- Vopsiti acoperisul in alb - daca aveti un acoperis plat, vopsiti-l cu o vopsea reflectorizanta special formulata sau doar vopsiti-l in alb. Efectul reflectorizant va ajuta sa pastrati camerele de sub acoperisul plat mult mai racoroase.