Cum sa realizati propriul biodiesel
Preturile gazelor naturale continua sa creasca, iar lucrurile nu sunt prea roz in cazul resurselor petroliere. De aceea aceasta reteta de biodiesel produs in propria casa te-ar putea ajuta sa economisesti banii pentru combustibil. Afla cum poti avea o plimbare cu masina mai sanatoasa, mai ieftina, si ecologica.

Un vehicul diesel nu are nevoie de nici o modificare pentru a functiona pe biodiesel. Odata ce esti sigur ca ti-ai conceput amestecul de calitate (sau, daca ai sansa de a trai undeva unde biodiesel-ul este disponibil la pompa), alimenteaza masina si savureaza plimbarea!
Trebuie sa tii minte doua lucruri inainte de a incepe:
1. Instructiunile de aici nu sunt simplificate, dar nici nu sunt descrise pana la ultimul detaliu. Acest lucru este ceva ce-l poti face singur, dar este totusi un proces chimic, iar substanta pe care o vei crea va intra in vehiculul tau. Deci, prima data cand incerci combustibilul creat, tine pe cineva cu experienta langa tine.
2. Multe dintre ingredientele implicate aici sunt periculoase! Nu cred ca ai vrea sa orbesti, sa te arzi sau sa-ti faci rau in vreun fel, deci utilizeaza prudenta extrema!

BIODIESEL
Poti efectua, de asemenea, o modificare la masina ta care iti va permite sa pui deseuri de ulei vegetal direct in rezervor fara a-l transforma in biodiesel, facand un combustibil absolut gratuit pentru totdeauna.
REALIZAREA BIODIESEL-ULUI
Amestecul de biodiesel nu este mult mai complicat de realizat decat conceperea unui tort, de exemplu. Se foloseste metanol si hidroxid de sodiu sau lesie, toate acestea sunt substante periculoase in forma lor pura. Se recomanda purtarea ochelarilor de protectie si a manusilor de cauciuc, precum si pregatirea primei serii de biodiesel, sub supravegherea cuiva cu experienta. In cele din urma, o sub-medie a lotului de biodiesel poate aduce daune masinii tale.
Scopul: chimic vorbind, uleiul vegetal este o tri-glicerida. Prin procesul de confectionare a biodieselului, glicerina din ulei este inlocuita cu o molecula de alcool, in acest caz se utilizeaza metanol. Aceasta reactie este numita transesterificare.

Preparare: Pentru a incepe, vei avea nevoie fie de deseuri, fie de ulei vegetal nou. Daca doresti sa folosesti ulei folosit, care sprijina aspectul refolosirii producerii biodieselului, poti face rost de ulei de la un restaurant din apropiere. In general, proprietarii de restaurante sunt incantati sa iti ofere aceste materii, pentru ca altfel ei platesc un serviciu pentru aruncarea acestora. Daca nu gasesti nici un furnizor de ulei, poti cumpara ulei de la magazin. Dar, utilizarea resurselor virgine (si recipientul de plastic in care vin) reprezinta o cale mai putin ecologica, asa ca pentru acest scop, vom discuta despre deseuri de ulei vegetal.

Ingrediente:
1 mixer bucatarie (pe care niciodata nu-l vei mai folosi pentru mancaruri!)
3 paharele (de 1500 ml, 500 ml si unul de 20 ml)
1 seringa gradata sau pipeta de ochi
vesela
1 + litri de ulei de deseuri vegetal (daca utilizeazi surse diferite, fiecare sursa va avea un pH diferit, deci retine ca materiile prime trebuie sa fie pentru un lot uniform)
5 grame lesie
1 flacon de alcool izopropil
1 litru de apa distilata
1 flacon de solutie de fenolftaleina (indicator de pH - disponibil la furnizorii de piscine/cazi de baie)
1 sticla de metanol (poti utiliza, de asemenea, etanol)
Pasul 1 - Titrarea: Titrarea ajuta la determinarea ce cantitate de catalizator trebuie sa adaugi prin indicarea aciditatii uleiului pe care il detii.
Se masoara 1g de lesie intr-un vas si se dizolva intr-un litru de apa distilata. Intr-un pahar de 20 ml, se dizolva 1 ml de ulei vegetal in 10 ml alcool izopropilic. Se agita sau se incalzeste foarte usor pentru a dizolva uleiul in alcool si fa solutia clara. Se adauga 2 picaturi de indicator de pH la acest amestec si se agita pentru a se dizolva. Utilizand seringa sau pipeta ochi, se adauga 1 ml (numai!) de solutie de lesie in alcool si a solutia de ulei. Continua se adaugi treptat 1 ml, agitand in continuu, pana cand acesta devine roz si isi mentine culoarea cel putin zece secunde. Numarul de mililitri de solutie de lesie utilizati, plus 3.5, este egal cu numarul de grame de lesie de care vei avea nevoie pentru un litru de ulei.
Pasul 2 - Amestecarea:
Masoara 1 litru de ulei filtrat de deseuri vegetale in paharul de 1500 ml. Se masoara 200 ml de metanol in paharul de 500 ml. Se masoara numarul de grame de lesie pe care l-ai determinat in timpul titrarii.
Se toarna metanol in blender si se adauga lesia. Amesteca la viteza mica, pana cand se dizolva in totalitate. Aceasta reactie creeaza methoxid de sodiu. Din cauza evaporarii rapide, restul procesului trebuie sa se faca imediat. Fi atent sa nu inhalezi sau sa inghiti acest amestec!
Se toarna uleiul vegetal filtrat in solutia de methoxid de sodiu in blender si amesteca timp de 15-20 de minute. Dupa amestecare, mixul trebuie sa fie lasat sa se stabileasca o perioada de cel putin opt ore, punct in care vei avea doua straturi: glicerina pe partea de jos si biodiesel-ul pe partea de sus. Biodiesel-ul (care este non-toxic), se duce in rezervorul masinii, iar daca vei trata glicerina pentru a indeparta urmele de metanol, aceasta va deveni, de asemenea, o substanta inofensiva, care poate fi folosita pentru a confectiona sapun.