Materiale de constructii - mortarul pentru caramizi

Materiale de constructii - mortarul pentru caramizi


    Mortarul pentru caramizi este substanta care lipeste caramizile intre ele. Repararea cu mortarul pentru caramizi variaza in functie de aplicatia respectiva. Mortarul pentru terasa din caramida trebuie sa fie mai puternic decat mortarul pentru perete. Folosind amestecul potrivit, caramizile vor rezista ani de zile.

  Materiale de constructii - mortarul pentru caramizi
 
    Mortarul pentru instalarea caramizilor este un produs fantastic. Pentru toate scopurile, este doar un lipici, asa ca il folosesti pentru a lipi doua sau mai multe lucruri impreuna intr-un singur obiect. Poate nu iti vine sa crezi, insa in ceea ce priveste mortarul petru caramida este implicata stiinta si tehnologia.
    Exista mai multe tipuri de mortar pentru caramida, cu proprietati diferite ale fortei de care dispune. Un mortar standard utilizat cu caramizi pentru perete este un amestec de ciment, var hidratat si o forma de nisip curat, spalat. Retine faptul ca nisipul poate avea un impact semnificativ asupra puterii sale, precum si asupra culorii sale finale. Nu toate tipurile de nisip arata la fel, pentru ca particulele mici de piatra, ce formeaza nisipul, au diferite culori.
    Multe cladiri vechi din zidarie au fost facute cu un mortar care a avut cantitati abundente de var hidratat sau doar var si nisip. In mod obisnuit, cu cat exista mai mult var in mortar, cu atat mortarul devine mai slab, in ceea ce priveste forta de lipire. Ai putea sa te gandesti ca vrei un mortar puternic, insa varul din mortar ofera proprietatea unica de "auto-vindecare". Daca se dezvolta mici fisuri intr-o imbinare cu mortar, varul hidratat poate forma cristale care sigileaza crapaturile.
 
 Formarea mortarului pentru caramida
 
    Una dintre cele mai importante etape este aceea de a potrivi mortarul cu aplicatia pe care vrei sa o desfasori. Nu folosi acelasi mortar pentru zidurile de caramida ca cel pe care il folosesti pentru a petici imbinarile din mortar pentru peretii din caramida ai terasei. Mortarul pentru terasa trebuie sa fie cu mult mai puternic decat cel pentru perete, din moment ce terasa este supusa la o cantitate mai mare de uzura si, daca intampini vreme friguroasa, mortarul trebuie sa fie capabil sa reziste la nenumarate cicluri de inghet-dezghet.
    Pentru a face un mortar puternic pentru terasa din caramida, foloseste ciment pur, nisip si apa. Amestecul trebuie sa contina o cantitate foarte mare de ciment. Poti incearca o combinatie de din doua parti nisip la o parte ciment.
    Asigura-te ca ai indepartat tot mortarul ce se misca afara din imbinari si ca l-ai curatat de praf. Pulverizeaza imbinarile cu putina apa, pentru a putea fi repararte si adauga mortarul. Fa astfel incat mortarul sa se ridice putin mai sus fata de caramida. Asteapta pana cand mortar devine putin mai rigid si apoi elimina mortarul in exces cu o mistrie.
    Pentru a repara mortarul din zidurile de caramida, priveste atent la imbinarile cu mortar existente. Acorda atentie boabelor mici de nisip colorat, care sunt vizibile. Atunci cand mortarul este primul instalat si se usuca, culoarea lui va fi un gri uniform. Acest lucru se intampla pentru ca tot nisipul este acoperit cu o pasta de mortar-ciment. Insa, in timp, Mama Natura erodeaza pasta de mortar-ciment de pe nisip, expunand diferite piese de pietre micicare formeaza nisipul. Poti vedea piese de nisip maro, rosu, gri, alb si verde!
    Trucul este de a vizita o cariera de nisip si uita-te la diferitele tipuri de nisipuri. Retine ca poate exista o diferenta intre particulele de nisip, in ceea ce priveste dimensiunea si culoarea.
 
 Zid din caramida realizat cu mortar
 
    Nu vei avea nevoie de prea multe scule si unelte speciale atunci cand lucrezi cu mortarul pentru caramida. O mistrie, si eventual, un sac de mortar iti va permite sa realizezi majoritatea reparatiilor de care ai nevoie.
    Este foarte important sa te asiguri ca imbinarile caramidei sunt curate, fara praf si umede, inainte de a adauga noul mortar. Apa pe care ai pulverizat-o pe vechiul mortar ajuta noul mortar sa devina mai puternic. Far apa, caramida uscata si mortarul vechi vor suge afara apa din mortar prea rapid. Daca se intampla acest lucru, noul mortar nu va fi la fel de puternic cum ar putea deveni.
    Evita sa manjesti caramida cu mortar. Daca vei face greseli, incearca sa indepartezi excesul de mortar pe cat posibil, in aceea zi. Apoi, asteapta 30 de zile inainte de a curata pasta de mortar de pe caramida. Foloseste o solutie de acid muriatic amestecata cu apa, o parte acid la zece parti apa. Umezeste caramida pentru a fi curatata cu apa si adauga solutia de acid. Poarta manusi de cauciuc, ochelari de protectie si haine vechi. Acidul este foarte toxic. Asteapta zece minute pentru a-si face efectul, apoi freaca zona cu o perie aspra. Clateste cu multa apa. Se repeta procesul, daca este necesar, pana cand toata pasta de mortar este eliminat din caramida.