Cum sa protejezi piscina supraterana iarna

Cum sa protejezi piscina supraterana iarna


Scopul principal in pregatirea piscinei supraterane pentru iarna este acela de a o proteja de deteriorari cauzate de apa inghetata. De asemenea, vei dori sa pastrezi piscina supraterana cat mai curata posibil pentru sezonul urmator. Inchiderea piscinei in mod corespunzator este un proces ce poate economisi efort atunci cand vine  timpul sa deschizi piscina supraterna pentru vara.

Cum sa protejezi piscina supraterana iarna
 
Primul pas in procedura de pregatire pentru iarna este sa te asiguri de chimia apei sa fie echilibrata, adica pH-ul, alcalinitatea totala si duritatea calciului sunt toate echilibrate. Prin echilibrarea chimicalelor apei se protejeaza suprafata piscinei supraterane de colorare. Adaugarea unui kit de chimicale pentru iarna apei ajuta la pastrarea apei albastre si clare pentru sezonul urmator. Asigura-te ca urmezi instructiunile producatorului pentru kit.

Nu folosi un flotor (sfera goala care pluteste la suprafata lichidului dintr-un recipient, cu un dispozitiv care indica sau regleaza nivelul lichidului) ce contine un oxidant puternic (clor sau brom), deoarece acesta se va lipi de perete si va pata sau va albi peretele, mai ales o captuseala din vinil. Din aceleasi motive NU arunca clor sau brom comprimat in piscina supraterana. Aceste chimicale se vor scufunda pe fundul piscinei si vor deteriora suprafeta piscinei.Piscine supraterane

Cand apa ingheata, aceasta se extinde. Acest lucru poate provoca daune mari piscinei supraternae, instalatiei sanitare a piscinei, precum si sistemului sau de filtrare. Daca inchizi piscina supraterana pentru iarna, ar trebui sa iei intotdeauna masuri de precautie pentru a proteja de daunele provocate de inghet, indiferent unde locuiesti. Niciodata nu poti fi sigur daca apa va scadea sub punctul de inghet.

Redu nivelul apei din piscina supraterana, mai jos de gura separatorului. Aceasta va scoate apa pe gatul separatorului, care poate fi deteriorat cu usurinta in cazul in apa ar fi inghetat aici.

O alta optiune este aceea de a pune un suport peste gura separatorului. Acesta este un "baraj" din plastic care tine departe apa de separator, permitandu-ti sa lasi nivelul apei la fel pentru iarna. Apa lasata in piscina, impreuna cu pernele de aer ajuta la sprijinirea husei.

Scurge toata apa din echipamentele de filtrare si furtunuri.
 • Incepe prin a pune un dop in dispozitivul de intoarcere (acolo unde apa se intoarce in piscina supraterana).
 • Deconecteaza furtunurile din dispozitivul de returnare a apei si din separator sau la sistemul de filtrare si scurge-le.
 • Filtrul ar trebui sa aiba un stecher in partea de jos care permite apei sa se scurga.
 • Amplaseaza o supapa multiport in pozitia de inchis sau protejare importiva iernii si indeparteaza manometrul.
 • Dreneaza pompa de scurgere prin eliminarea surubului de scurgere. Pot fi doua fise ce se pot indeparta aici.
 • Dupa golirea pompei, porneste-o pentru cateva secunde cu scopul de a scoate apa din inclinatia rotorului. Nu lasa sa functioneze pompa mai mult de o secunda sau doua, pentru ca poti arde sigiliul foarte repede.
 • Daca este posibil ia pompa in interior pentru a o proteja de iarna.
 • Daca ai un alimentator de produse chimice, ar trebui sa lasi chimicalele (comprimate de clor/brom) sa iasa afara din alimentator, astfel incat nici un produs chimic sa nu fie lasat in el. Lasand substante chimice in alimentator pe perioada iernii poate provoca daune acestuia, precum si altor echipamente.
 • Acum vei putea sa scurgi alimentatorul de chimice.
 • Daca  pui toate prizele care le-ai eliminat in cosul cu sita pompei, acestea vor fi usor de gasit in primavara.
 • Este o idee buna sa iei manometrul in interior pe perioada iernii, deoarece apa se colecteaza in tubul sau care pot ingheta si provoca ruperea.
 • Nu pune prizele inapoi pe echipament. Daca echipamentul are apa in el, prizele de drenaj vor preveni un drenaj corespunzator.
Ultimul pas este acela de a acoperi piscina supraterana pentru a o mentine curata. Se recomanda o husa solida care protejeaza piscina de formarea mizeriei si de razele solare. Acest lucru va mentine piscina complet curata si previne cresterea algelor. De asemenea, se recomanda utilizarea pernelor de aer. Acestea tin husa sus, astfel incat apa si resturile de mizerie vor cadea in loc sa pluteasca in partea de sus.