Vopsea pentru casa
Vopseaua spray nu mai este folosita doar pentru graffiti - imagineza-ti sa transfori o parte intreaga a casei intr-un imens panou solar doar prin pulverizare unei cernele. Ar putea fi o realitate in doar cativa ani.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas, lucreaza la o metoda care ar face celulele fotovoltaice mult mai ieftine, in timp ce li se permite sa fie pulverizate pe aproape orice suprafata.
Noua tehnologie ar utiliza nanoparticule de cerneala, pentru a capta energia solara si a o transforma in energie electrica. Micile panouri fotovoltaice continute in cerneluri sunt realizate din seleniura de cupru indiu galiu (CIGS), particule ce absorb razele solare de 10.000 de ori mai subtiri decat un fir de par uman. Ele sunt formate intr-o solutie si pulverizate pe un substrat, cum ar fi foi de plastic sau otel inoxidabil.
Tehnologia existenta de recoltare a celulelor solare este atat de scumpa incat este de multe ori mai ieftin sa se foloseasca doar combustibilii fosili. Echipa de dezvoltare a acestei noi tehnologii are drept scop schimbarea acestei probleme in cea ce priveste costurile prin transformarea colectoarelor solare in instrumente mult mai putin costisitoare decat celulele fotovoltaice din siliciu conventional.
Tehnologia va necesita multa munca inainte de a fi disponibila in comert: in prezent, se transforma doar 1% din lumina solara care ajunge sa fie energie electrica. Scopul echipei este de a ridica rata de conversie la cel putin 10% inainte ca cernelurile sa poata fi puse la dispozitie. Cu toate acestea, echipa se asteapta sa aiba tehnologia necesara existenta pe piata in termen de trei pana la cinci ani.