Bratele robotizate folosite prin puterea mintii

Bratele robotizate folosite prin puterea mintiiChristian Kandlbauer

    Atunci cand Christian Kandlbauer si-a pierdut ambele brate intr-un accident de munca, in 2005, el a crezut ca-si va pierde independenta. Dar datorita unor progrese uimitoare in tehnologia protezelor, el are acum doua brate protetice high-tech care ii permit sa functioneze in multe moduri asa cum o  facea inainte de accident - si acestea sunt controlate prin gandurile sale.
 
 Bratele robotizate folosite prin puterea mintii
 
   Bratele au fost dezvoltate de compania de ingrijire a sanatatii Otto Bock si de Universitatea Medicala din Viena, unde au fost montate in 2007. Dar, inainte ca acestia sa poata continua, Kandlbauer a trebuit sa suporte o procedura complexa pentru a lega nervii in noile brate, o procedura pe care doar trei chirurgi din lume o poate efectua. Nervii care ii controlau bratele sale au fost mutati la piept, pentru a-i permite controlul noilor brate bionice prin intermediul senzorilor electronici.

Brate robotizate

    Acum, Kandlbauer isi misca noile brate la fel cum obisnuia sa le miste pe cele vechi: el activeaza miscarea "muschilor" cu impulsuri de la creier. Bratele protetice nu sunt la fel de articulate ca cele naturale, dar au sapte nivele de miscare, spre deosebire de cele trei nivele de circulatie oferite de protezele conventionale. Si la patru ani dupa ce si-a pierdut bratele, Kandlbauer a fost capabil sa-si realizeze unul dintre obiectivele cele mai mari: a trecut examenul de soferi. El are acum posibilitatea de a conduce cu ajutorul unui vehicul modificat, datorita bratelor lui de inalta tehnologie.