Forme si culori in natura

Forme si culori in natura


    Fractalul este "o figura geometrica fragmentata sau franta care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare dintre acestea sa fie (cel putin aproximativ) o copie miniaturala a intregului". Acestea se gasesc in natura, iar artistii au creat unele interpretari incredibile ale acestora. Printre obiectele naturale care aproximeaza fractalii pana la un anumit nivel se numara norii, lanturile montane, arcele de fulger, liniile de coasta, fulgii de zapada si altele.
    Fractalii sunt pur si simplu o minune a naturii - prea neregulati pentru geometria euclideana ; recursive, iterative si aparent infinit. Acestia se transforma in produse alimentare si microbi, plante si animale, munti, apa si cer. Iata cateva exemple uimitoare de fractali gasiti in natura, pe care ii putem folosi cu succes.

Active Image
 

1. Scoica de mare


    Nautilus este una dintre cele mai celebre exemple de fractal in natura. Modelul perfect se numeste Fibonacci in spirala.

Active Image

2. Fulger


    Puterea terifianta a fulgerului este distrugatoare, insa in acelasi timp, este un fenomen al naturii extraordinar de frumos. Fractalii creati de catre fulger sunt arbitrari si neregulati.  

Active Image

3. Broccoli Romanesco


    Un tip special de broccoli, aceast var gustos al verzii reprezinta un fractal particular simetric. Broccoli Romanesco evidentiaza structuri de fractal naturale foarte fine.

Active Image

4. Feriga


    Un foarte bun exemplu in acest sens este feriga, una dintre plantele ce face parte din flora fractala.
 
Active Image
 

5. Fulgi de zapada

 

 Active Image