Lumea fascinanta a constructiei templelor

Lumea fascinanta a constructiei templelor

 

Lumea fascinanta a constructiei templelor

    Probabil ca printre cele mai uimitoare cladiri din lume sunt cele sculptate in piatra. Cunoscute sub numele de arhitectura taiata in piatra, astfel de cladiri pot fi gasite in toata lumea de la Myanmar la Etiopia, multe reprezinta lucrari nepretuite ale artei antice. Unele dintre aceste pesteri sculptate dateaza de mii de ani, in timp ce altele sunt, in mod surprinzator, mai moderne decat ne asteptam. Aceste cladiri sculptate in stanci colosale, in roci monolitice si vulcanice sunt extraordinar de frumoase si permit privitorului sa intre in lumea fascinanta a traditiilor demult apuse.


Al-Hijr, Arabia Saudita


Al-Hijr, Arabia Saudita

    Printre cele mai cunoscute sit-uri arhitecturale din Arabia Saudita este Al Hijr, cunoscut si sub numele de Madain Saleh. Fatadele locuintelor in Al Hijr au fost cioplite in muntii de gresie, candva in al II-lea mileniu i.Hr. In Al Hijr – care inseamna ‘locul stancos’ – se crede ca au locuit Nabataeans si Thamud. Este caracterizat de fantani, morminte bine conservate, inscriptii si desene.

Fatadele locuintelor in Al Hijr au fost cioplite in muntii de gresie

Sculpturile din roci Dazu, Chongqing, China


Sculpturile din roci Dazu, Chongqing, China

    Sculpturile din roca Dazu in Chongqing, China sunt cioplite din partea stancoasa a regiunii si sunt caracterizate prin mai mult de 5000 de statuete si peste 100.000 de inscriptii si epigrafe chinezesti. Desi statuetele Buddhiste domina acest peisaj, pot fi vazute si figurine Taoiste si Confuciane, desi acestea sunt destul de rare in arta realizata in grote. Sculpturile au fost realizate in anul 650 Era Crestina, pe timpul Dinastiei Tang, continuand in Dinastia Ming (1368-1644) si in Dinastia Qing (1616-1911).

Petra, Iordania

 
Petra, Iordania

    Orasul Petra din Iordania este cunoscut ca fiind platoul de filmare al renumitului film Indiana Jones si ultima cruciada. De asemenea, este una din nou intratele in categoria celor 7 minuni ale lumii si este usor sa-ti dai seama de ce - arhitectura sa majestica, taiata in roca, este printre cele mai sofisticate din cate s-au vazut. Construit pe panta Muntelui Hor, orasul Petra a inflorit in timpul romanilor, insa a fost necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, atunci cand a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt. Peste 800 de monumente individuale se pot vedea in Petra, incluzand morminte, bai, sali de funerarii si temple.
 
 Peste 800 de monumente individuale se pot vedea in Petra, incluzand morminte, bai, sali de funerarii si temple.