Minuni ale lumii ce exista si in zilele noastre

Minuni ale lumii ce exista si in zilele noastre

 

Minuni ale lumii ce exista si in zilele noastre

    Probabil ca printre cele mai uimitoare cladiri din lume sunt cele sculptate in piatra. Cunoscute sub numele de arhitectura taiata in piatra, astfel de cladiri pot fi gasite in toata lumea de la Myanmar la Etiopia, multe reprezinta lucrari nepretuite ale artei antice. Unele dintre aceste pesteri sculptate dateaza de mii de ani, in timp ce altele sunt, in mod surprinzator, mai moderne decat ne asteptam. Aceste cladiri sculptate in stanci colosale, in roci monolitice si vulcanice sunt extraordinar de frumoase si permit privitorului sa intre in lumea fascinanta a traditiilor demult apuse.
 

Pesterile Ajanta, India


Pesterile Ajanta, India

    Templele taiate in piatra Ajanta din Maharashtra, India, sunt printre cele mai subapreciate comori ale Indiei. Sculptate din stanci de granit pe partea interioara a unui abis in valea raului Wagurna, pesterile sunt formate din: manastriri si sanctuare. Au fost excavate intre primul secol i.Hr. si secolul al VII-lea d.Hr. si contin picturi, sculpturi considerate adevarate opere de arte in arta relicioasa Buddhista.

Monumentele Abu Simbel Nubian, Egipt


Monumentele Abu Simbel Nubian, Egipt

    Patru statuete colosale ale faraonului egiptean Ramesses al II-lea pazesc intrarea in Abu Simbel, un templu taiat din stanci de gresie, deasupra fluviului Nil. Comandat de catre Ramesses insusi, templul sta indreptat cu fata spre est astfel incat, de doua ori pe an, razele soarelui ating interiorul sanctuarului, luminand statuetele lui Ptah, Amun-Re, Ramesses II si Re-Horakhty. Complexul a fost relocalizat in intregime in 1960 pentru a evita sa fie inundat atunci cand a fost cerat lacul Nasser.
 
  Patru statuete colosale ale faraonului egiptean Ramesses al II-lea pazesc intrarea in Abu Simbel, un templu taiat din stanci de gresie
 

Grotele Yungang, China


Grotele Yungang din Datong in provincia Shanxi, China sunt formate din 53 de pesteri si 51.000 de statuete.

    Grotele Yungang din Datong in provincia Shanxi, China sunt formate din 53 de pesteri si 51.000 de statuete, reprezentand unul din cele mai frumoase exmple de arta realizata in pesteri. are comprised of 53 caves and 51,000 statues, and are one of China’s most beautiful examples of cave art. Turnurile gigante Buddha impresioneaza vizitatorii ce vin pentru a privi la sculpturile din interior. Multe din lucrarile ce au existat odata in interiorul grotelor au fost furate la inceputul secolului al XX-lea, iar templul din lemn, care proteja odata pesterile, a ars. Sit-ul are acum nevoie urgenta de protectie, drept urmare a fost numit de catre UNESCO patrimoniu mondial.