CASA DE BETON: Cat de ecologic este cimentul?

CASA DE BETON: Cat de ecologic este cimentul?


    Arhitectii de origine australiana, Peter Poulet si Michael Harvey contempleaza la partea ecologica a cimentului cu ajutorul Casei din beton, un ansamblu  de coloane si placi prefabricate, securizate, pe care designerii il numesc "un angajament de trai durabil". Cu sisteme de energie regenerabila, un acoperis verde, un sistem de colectare a apelor pluviale si de minimizare a deseurilor, design-ul incearca sa dovedeasca faptul ca betonul armat este o alegere ecologica adecvata.

  CASA DE BETON: Cat de ecologic este cimentul?
 
   Provocarea este parte a unei dezbateri in curs de desfasurare. La nivel mondial, cimentul este materialul de constructie cel mai utilizat, cu peste zece miliarde de tone productie anuala. In SUA, procesul de fabricare realizeaza peste doua tone de beton pe persoana, anual, cu o incarcatura grea de dioxid de carbon - in total, aproximativ 7% din emisiile globale de CO2 provin din productia de ciment.

    In acelasi timp, materialul poseda o eficienta structurala unica si calitati ecologice inerente, asa cum sunt capacitatea de a reduce consumul de energie recurent, performanta termica solara, necesitatea unei intretineri reduse si durabilitate ridicata. Variatiile cimentului cu reflexii solare ridicate sunt luate in considerare pentru atenuarea caldurii insulei si fara emisii de gaze cu efect de sera, cimentul este un finisaj interior, conform standardelor IAQ. Inlocuind cimentul cu cenusa, folosind agregate reciclate, aprovizionate de pe plan local, se poate reduce impactul pe care il are cimentul asupra mediului inconjurator.

Constructii din beton

    In Casa de beton, masa termica curbilinie, pe expunerea sudica, transfera temperaturi constante pentru spatiile deschise de pe partea nordica, unde usile pliante permit ventilatia naturala si intrarea luminii solare. Acoperisul verde ajuta la cresterea performantelor termice si structura lui este esentiala pentru reciclarea apei folosite si a colectarii apei de ploaie. Apa poate fi stocata in coloanele prefabricate din beton.

    Destinat pentru apa termala furnizata cu ajutorul panourilor solare si a energiei solare fotovoltaice, design-ul ca de pavilion creeaza o legatura imediata cu mediul care transporta energia si consumul de energie casei. Bazat pe un material ieftin, disponibil pe scara larga si usor de aplicat, Casa de beton poate fi asamblata in mai putin de o zi.

Casa din beton bazata pe energia solara

    Design-ul lui Poulet si Harvey pune cimentul intr-o lume foarte buna, cu un concept care pune in evidenta rolul materialele ce eficientizeaza consumul de energie in construirea ecologica. Intr-o aplicatie minimalista, cum ar fi Casa de beton, se pare ca lipsa de "verdeata" nu este cimentata in negru sau alb, ci plina de nuante inovatoare de gri.