Criza imobiliara in Constanta 2009
Criza economica mondiala a afectat, in mod inevitabil si piata imobiliara din Romania. Auzim la televizor parerile specialistilor care fie incearca sa fie optimisti, fie incearca sa-si vada propriul interes. Dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu problema constructiilor noi care nu se mai vand, iar posibilii cumparatori nu au disponibilitati banesti, asta si din cauza limitarii conditiilor de creditare. Criza economica ne arata care sunt de fapt costurile reale ale achizitionarii unei locuinte si cu cat au crescut, in mod artificial preturile.
Piata imobiliara din Constanta practica, in prezent, preturi la locuinte si terenuri ca cele practicate in 2003. In prima luna a anului 2009, volumul tranzactiilor imobiliare de pe piata constanteana a scazut cu 60%, ceea ce a dus la falimentul mai multor agentii imobiliare, insa partea buna este ca acest fapt a indepartat speculantii de pe piata.
Totusi, cum era de asteptat, criza a lovit in cei ce doresc sa achizitioneze locuinte, deoarece conditiile de creditare de la banci s-au inasprit, in sensul ca doar cei cu venituri medii sau mari isi pot permite un credit, adica cei cu venituri de la 2000 de lei in sus. Piata imobiliara constanteana s-a blocat, totusi vin vesti bune, desi nu sunt sustinute de un argument real, prin care Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanzile la depozite si pentru a putea sa le scada pe cele la creditare. Totusi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat cu cateva zile in urma ca Romnia este in pragul recensiunii, iar Banca Nationala a realizat niste previziuni mult prea optimiste si fara un fundament real. Dar, piata constanteana are un avantaj fata de alte zone si anume faptul ca este atractie turistica. Prin urmare, oamenii pot profita prin cumpararea unui imobil pentru a-l da in chirie atat in sezonul estival, cat si in perioada sarbatorilor de iarna, pentru cei ce prefera marea. Din acest motiv piata chiriilor a ramas constanta. Privind in urma ramai surprins ca in urma cu 2 ani, in 2007, Constanta ocupa al doilea loc dupa Bucuresti in ceea ce priveste procentul tranzactiilor imobiliare, iar acum aceeasi piata se confrunta cu o criza de proportii.
Nu se vand nici terenurile
Din cauza conditiilor de creditare pana si investitorii au avut de pierdut. Ei au investit sume mari in terenuri, in speranta ca vor obtine un profit triplu, insa acum s-au trezit ca nu mai pot vinde deloc. Mai mult decat atat, dezvoltatorii imobiliari trebuie sa suporte acum si costurile de intretinere a locuintelor nou construite, pana cand acestea vor fi cumparate. Totusi, acestia au gasit o idee prin care sa-si scoata un profit mai mare. Ei au inceput sa transforme apartamentele cu 3 camere in 2 apartamente.
Date statistice
Peste tot in piata imobiliara au scazut preturile. Daca o garsoniera se vindea cu 40.000 de euro, acum se vinde cu 20.000, un apartament cu 2 camere se vindea cu 60.000 de euro, iar acum cu 40.000 de euro. In ceea ce priveste terenurile, acestea se vindeau cu 5 euro/mp de teren extravilan in vecinatatea statiunilor Mangalia, 2 Mai, Vama Veche sau 23 August, iar in prezent pretul ajunge la maxim 2 euro/mp si poti gasi oferte si cu 1 euro metrul patrat. In intravilan, la malul marii, terenurile se vindeau cu preturi incepand de la 300 de euro/mp, in timp ce acum aceeasi suprafata se vinde cu 100 euro/mp. Si casele si vilele au scazut preturile in mod drastic, doar doar se vor vinde.