Primele gradini pe Luna pana in 2012!

Primele gradini pe Luna pana in 2012!


    Progresele in ceea ce priveste taramul spatiului vor duce la insamantarea Lunii cu primele gradini ce vor creste pe suprafata lunara. Ca parte a Google Lunar X Prize, Corporatia de Dezvoltare Spatiala Paragon s-a aliat recent cu Odyssey Moon pentru a dezvolta o mini sera sub presiune ce va fi plasata pe suprafata Lunii, sa se implementeze cresterea plantelor din seminte si sa speram ca vom vedea cum infloreste si cum va forma seminte pentru o noua generatie de plante. Este o nazuinta complicata, dar acesta marcheaza o etapa critica de dezvoltare, de extindere a vietii dincolo de limitele planetei noastre.

   Primele gradini pe Luna pana in 2012!
 
   Pentru a creste o planta pe Luna cu succes, Paragon a dezvoltat o sera specializata care poate mentine o planta in conditii de siguranta si sa-i furnizeze toate elementele de care are nevoie pentru a supravietui. Sera va trebui sa proteje planta de razele internse ale Soarelui, furnizandu-i suficienta apa, sol echilibrat si dioxid de carbon, in timp ce elimina oxigenul. Ele creaza, in principal, un spatiu potrivit pentru plante.

    Pentru acest studiu, Paragon a ales un model de specii Brassica (din familia mustar), datorita cresterii lor rapide, precum si datorita abundentei de cunostinte stiute despre aceste plante. Un exemplar tipic de Brassica are nevoie de 14 zile de lumina pentru a creste, a inflori si apoi a forma seminte. O zi lunara reprezinta 14 zile pamantesti, asa ca, daca timpul de aterizare este perfect, va permite suficient timp pentru ca plantele sa ajunga la maturitate si, eventual, la formarea semintelor. Acest lucru se va intampla daca totul merge conform planului pe debarcaderul lunar Oasis, pe care Odyssey Moon si Paragon il dezvolta.

Gradina pe Luna

    Cresterea plantelor intr-un mediu controlat pe Luna va fi o dezvoltare importanta, pentru ca acesta este un pas crucial pentru a coloniza viata din afara atmosferei terestre. Orice ai gandi despre extinderea dincolo de propriile limite, detinerea tehnologiei pentru a fi capabili de a sustine viata in astfel de conditii dure este destul de incredibil - ar fi extraordinar sa vedem imagini accelerate ale cresterii plantelor in spatiu.

    Sarcina cresterii plantelor este doar un aspect al debarcarului lunar Oasis, fiind dezvoltat pentru Google Lunar X Prize. Concursul va acorda premiul de 30 milioane dolari pentru prima companie privata care sa aterizeze o ambarcatiune pe Luna pana in 2012. Ca parte a cerintelor, ambarcatiunea trebuie sa aterizeze in conditii de siguranta, sa transmita imagini video in timp real inapoi pe Pamant, sa calatoreasca cel putin 500 de metri de-a lungul suprafetei, sa trimita mai multe imagini video si sa transporte sarcina respectiva. Paragon este responsabil in ceea ce priveste plantele, precum si de design-ul debarcaderului si de sistemul de control termic. Destul de interesant, Directorul General al Paragon, Taber MacCallum si sotia sa, Jane Poytner sunt experti in sisteme biologice inchise - ei sunt doi din cei opt oameni care au petrecut doi ani in interiorul Biosferei 2, in Arizona.
 
 Cresterea plantelor pe Luna