Cum sa vopsesti un gard din lemn

Cum sa vopsesti un gard din lemn


    Vopsirea unui gard nu este un proces dificil. Este o operatiune consumatoare de timp, lucrari repetitive, care, din pacate, trebuie facute. Dar, priveste partea buna a lucrurilor, un gard bine intretinut va dura ani de zile si se va adauga un element de design atragator exteriorului casei tale. Nu e mai bine decat sa ignori gardul si sa il inlocuiesti la fiecare cativa ani?

   Cum sa vopsesti un gard din lemn
 
 Aici se afla tot ceea ce ai nevoie pentru a mentine gardul intr-o forma buna:
  • vopsea de exterior de calitate buna
  • pensula de vopsit de 10 cm de calitate buna
  • perie de 2,5 cm
  • matura
  • panza
  • manusi
  • manusi de cauciuc
  • apa calda

Vopseste gardul inainte de a-l instala


    In timp ce unii oameni prefera aspectul de cedru pe masura ce imbatraneste natural (si devine o un gri-argintiu), cei mai multi oameni prefera aparitia unui gard vopsit sau colorat. Timpul pentru a incepe vopsirea gardului este chiar inainte de a-l instala. Vopseste panourile si chiar si stalpii, inainte de a construi gardul. Este mult mai simplu sa vopsesti panourile gardului amplasate in garaj, decat panourile deja batute in cuie. In plus, in acest fel poti acoperi toate cele patru laturi.
    De asemenea, nu uita sa vopsesti capetele panourilor. Acestea sunt o esenta deschisa, care vor fi expuse direct la elementele meteo si, in cazul in care raman nevopsite, umiditatea isi va face drum in jos, in panouri, facandu-le sa putrezeasca.

Odata ce gardul este instalat


    Vopsirea gardului este una dintre acele sarcini care trebuie realizate. Daca nu iti protejezi gardul din lemn, acesta nu va dura. Foloseste vopsea de buna calitate formulata pentru utilizarea in exterior. Acest lucru inseamna ca vopseaua va contine inhibitori de UV si este proiectata pentru a se rezista la conditiile meteo.
    Pensulele pentru vopsit pot parea ca sunt toate la fel, dar nu este adevarat. Pensulele ieftine isi vor pierde perii, cel mai probabil, va avea marginile destul de dure, ceea ce determina perii pensulei sa nu poata fi utilizati. Cheltuirea catorva lei in plus este bine meritata, pentru a minimiza  agravarea situatiei.
    Inainte de a incepe efectiv vopsirea, curata gardul. Ti-ai luat, probabil, seminte si cine mai stie ce altceva in colturi, acolo unde propagatorul intalneste stalpii. Curata aceste zone cu carpa si matura. De asemenea, va trebui sa scapi de orice excremente de pasare de pe gard (in special in partea de sus a panourilor gardului). Manusi de cauciuc, o carpa si o galeata de apa calda te va ajuta sa speli acestea.
    Daca vopseaua este exfoliata, rascheteaza folosind o perie din sarma.
    Verifica daca gardul este deteriorat din cauza insectelor, cum ar fi termitele de exemplu, in timp ce-ti cureti gardul, daca vezi orice semn de termite ai putea chema un exterminator sau ai putea sa inlocuiesti panourile deteriorate.
    In final, asigura-te ca panourile sunt atasate ferm - daca unul dintre ele nu este batut in cuie bine, reatasati-l.
 
Vopsirea gardului

Vopsirea gardului


    Evident, nu este necesar, cand vopsesti gardul, sa fi la fel de atent ca atunci cand vopsesti sufrageria, dar ajuta sa urmezi un model sau un proces.
    Lucreaza la gard pe sectiuni. Incepe prin vopsirea partii de sus a panourilor si apoi mergi in jos, pe partea frontala a fiecarui panou al gardului si o singura margine. Amplaseaza o bucata de lemn subtire la capatul de jos al panourilor, astfel incat vei putea vopsi de sus in jos si nu iti face griji daca pensula va atinge iarba sau solul.
    Vopseste fiecare sectiune in doua etape. Prima data vopseste o latura si o margine a fiecarui panoul al gardului in sectiune (este posibil sa fie nevoie sa folosesti o perie mica pentru a intra in marginile panourilor, in functie de design-ul gardului).
    Dupa ce toate sectiunile gardului au fost vopsite pe o parte si pe margine, du-te inapoi la prima sectiune si vopseste-o pe cealalta parte si restul de margine. Urmand acest proces, atunci cand vopsesti marginile, nu te vei pata cu vopsea umeda pe maini de la panourile pe care tocmai le-ai vopsit.

Sfaturi


    Este mai usor pentru tine (si mai bine pentru vopsea), daca nu lucrezi in lumina directa a soarelui sau in timpul zilelor calduroase. Soarele direct va face ca vopseaua sa se usuce prea repede, iar acesta nu va fi capabila sa asigure o protectie adecvata gardului.
    O rola mica (8 cm) este o optiune pentru vopsirea partii frontale a panourilor gardului. Unii oameni considera ca folosirea rolei este un proces mai usor pentru incheieturile si umerii lor decat o pensula.
    Iata un indiciu daca ai arbusti inalti, ce cresc in apropierea gardului tau. Amplaseaza o bucata de placaj (sa zicem 1 / 2), vertical, intre gard si arbust. Ar trebui sa poti sa agiti in interior, intre placaj si gard, lasa-te pe spate pe placaj, impingand arbustul departe de gard, astfel incat sa poti vopsi in spatele arbustului. Panoul propaga greutatea ta, astfel incat nici o ramura nu va fi rupta, iar atunci cand glisati panoul afara, ramurile vor reveni imediat inapoi.
    Vopsirea unui gard nu este o munca atat de atractiva. Cu toate acestea, o intretinere buna a gardului va face orice casa sa arate mai bine si avand o casa atractiva este ceva cu care ne identificam.
 
 Vopseste fiecare sectiune a gardului in doua etape.