Dezastre naturale

Dezastre naturale



Dezastre naturale

    Intr-o zi, va puteti simti multumit de fructele culese din curtea dumneavoastra, iar a doua zi sa va treziti cu gazonul sub forma de prapastie de nori. Asta in cazul cel mai fericit - ar fi putut ca in prapastie sa se afle casa sau chiar cartierul dumneavoastra. Astfel de evenimente se intampla brusc, iar in timp ce unele regiuni sunt predispuse la astfel de dezastre, acestea au loc in toata lumea. Totul incepe cu o scurgere inofensiva de la o conducta ruginita, iar apoi pamantul de sub picioare erodeaza in liniste pana intr-o zi cand solul va ceda si se va forma o prapastie de marimea unui crater sau poate chiar mai mare de atat. Cladiri intregi au fost trase sub pamant, kilometri de drumuri au disparut fara urma. In cele ce urmeaza va voi prezenta unele dintre cele mai mari si incredibile astfel de evenimente.
 

Depresiunea Qattara


    Qattara se afla la vest de Cairo, Egipt si este cea mai mare prapastie naturala din lume, formata astfel, masurand 80km in lungime si 120km in diametru. Aceste gauri de nisipuri miscatoare periculoase sunt imposibile ca aparitie si socante in ceea ce priveste dimensiunea lor. Groapa de 133 metri adancime a fost folosita in raboaie si, mai recent, oamenii de stiinta au incercat sa dezvolte un proiect de $360 milioane de dolari care va utiliza Qattara pentru a rezulta o independenta energetica completa. Planul necesita saparea unui canal incepand de la marginea Qattarei pana in Mediterana, permitand gropii sa se umple incet cu apa printr-un tunel. In cele din urma (cel putin peste 160 de ani) noul lac va concura cu marimea lacului Eerie; in acel punct caldura desertului va evapora surplusul de apa. Egiptul este casa unui numar de astfel de prapastii in desert. Groapa vasta Qattara, aproape de neinteles de mare, este 100% naturala - produsul vanturilor puternice.

Depresiunea Qattara\
 

Groapa din Berezniki


    In Rusia Sovietica, pamantul se misca. Groapa din Berezniki a inceput in 1986 si creste din ce in ce mai mare cu fiecare an ce trece. Este de neoprit. In prezent, prapastia masoara 200 de metri adancime, 80 de metri lungime si 40 de metri latime. In cazul in care te gandesti:"Berezniki? Cui ii pasa?" ar trebui sa stii ca 10% din productia mondiala de potasiu vine din aceasta zona, iar groapa este foarte aproape sa distruga singura linie de cale ferata din mina.

In Rusia Sovietica, pamantul se misca.

Groapa din Bowling Green, Kentucky


   Planurile pentru parcul Kentucky Trimodal au fost abandonate repede atunci cand aceasta groapa masiva de 61 de metri in localitatea Bowling Green, Kentucky, a iesit la suprafata. Din pacate, aceasta regiune este dotata cu nenumarate prabusiri ale pamantului in subteran formand gropi gigant ce s-ar putea deschide oricand, facand ca dezvoltarea zonei sa fie una foarte riscanta.
 
 Aceasta groapa masiva de 61 de metri in localitatea Bowling Green, Kentucky, a iesit la suprafata.