Celule solare din plastic transparent montate in ferestre

Celule solare din plastic transparent montate in ferestre


    Compania Konarka a dezvoltat o celula solara transparenta care se spera a fi construita pe ferestre generatoare de energie electrica. Compania a construit prototipuri de ferestre cu celule solare intre doua panouri de sticla. Celulele fotovoltaice pot fi nuantate in diferite culori.

  Celule solare din plastic transparent montate in ferestre
 
   Celule solare din plastic transparent montate in ferestre sunt eficiente din punct de vedere energetic si transparente, cu performante verticale superioare si in culori subtile de rosu, albastru sau verde. Cu aceste caracteristici, BIPV (constructie de celule fotovoltaice integrate) nu va mai trebui sa se limiteze la aplicatii globale.

    Konarka realizeaza celule solare organice fabricate din plastic flexibil. Toamna trecuta s-a deschis o fabrica in Massachusetts pentru realizarea celulelor care vin de pe liniile de asamblare ca bobine echipate cu fire pentru a transporta energia electrica.

    Avantajul acestor celule flexibile este acela ca pot fi folosite pentru o gama larga de aplicatii, cum ar fi corturile militare generatoare de electricitate, incarcatoare portabile pentru electronice si senzori.

Celule solare organice fabricate din plastic flexibil pentru fereastra

    Dar aceste celule fotovoltaice organice nu sunt foarte eficiente in a converti lumina solara in energie electrica si nu va rezista la fel de mult ca un panou solar de acoperis, care este de obicei, sub garantie timp de 25 de ani. Konarka a declarat anul trecut ca a atins 6 la suta eficienta in laboratoarele sale, dar ca nu este inca disponibil printre produsele sale. O celula solara din silicon de inalta eficienta, cel mai frecvent material pentru celule, poate fi de peste 20 la suta. Fabrica Konarka realizeaza celule solare rosii, dar a inceput sa fabrice celulele transparente in editie limitata pentru prototipuri si dezvoltare.

    Desi Konarka a strans peste 100 milioane dolari si a semnat o serie de parteneriate, exista multe persoane care sunt sceptice ca societatea poate fi profitabila. Cheia va fi atunci cand vom vedea daca pot face produse integrate care pot rezista 20 de ani sau mai mult.

Celule fotovoltaice organice pentru fereastra

    De asemenea, Konarka se confrunta cu concurenta in crestere in domeniul cladirilor integrate fotovoltaic. O alta firma, Heliovot, realizeaza celule flexibile care pot fi montate pe sticla sau in structura cladirilor. Celulele nanosolare realizate din celule CIGS (cupru indiu galiu selenide), de exemplu, se o afla la un nivel de 9 la suta la 10 la suta eficienta.